انتخاب بهترین غذای مرغداری برای تولید مرغ‌های سالم و شاداب

غذای قرقاول

غذای مرغداری اهمیت زیادی در رشد سالم پرنده‌ها و درآمد بیشتر پرورش‌دهنده دارد به همین خاطر است که هرچقدر هزینه زیادی را برای تهیه غذای مرغداری مناسب مصرف کنید، در آینده سود چند برابر عاید شما خواهد شد. مواد تشکیل‌دهنده غذای خوراکی به دلیل ارائه مواد مغذی موردنیاز پرنده‌های موجود در مرغداری اهمیت پیدا می‌کنند و تا زمانی که بتوانید غذای مرغداری شما سرشار از پروتئین، ویتامین، مواد معدنی و انرژی باشد، شاهد هیچ افت عملکردی نخواهید شد و کار خود را با قدرت ادامه خواهید داد. بعضی از غذاهای مرغداری عرضه‌شده در فروشگاه‌ها از قیمت پایینی برخوردار هستند فقط برای سیر کردن پرندگان مفید هستند ولی اگر می‌خواهید در کار خود پیشرفت کنید و همه شما را به عنوان منبع تخم ‌مرغ، گوشت و جوجه‌های باکیفیت یاد کنند، باید از غذای مرغداری حاوی مواد مغذی ضروری استفاده کنید. برای کسب اطلاعات بیشتر در این زمینه، ادامه مطلب را از دست ندهید:

 

عوامل مؤثر در انتخاب غذای مرغداری

انواع غذای مرغداری

هر پرورش‌دهنده‌ای که کار خود را با تهیه تخم نطفه‌دار، جوجه مرغ یا پرنده‌های مولد شروع می‌کند، مطمئناً هدفی در ذهن خود دارد و همین هدف باعث می‌شود که مراحل و برنامه‌ریزی‌های خاصی داشته باشد. انتخاب غذای مرغداری نیز یکی از این برنامه‌ها است چون بااینکه همه آنها به مواد غذایی ضروری نیاز دارند ولی از یکجایی به بعد نوع و میزان وعده‌های غذایی را هدف پرورش شکل می‌دهد. به‌عنوان‌مثال، میزان پروتئین موردنیاز مرغ تخم‌گذار با غذای مرغ گوشتی متفاوت است یا مرغ تخم‌گذار به کلسیم بیشتری نیاز دارد تا تخم‌هایی با پوسته سالم‌تر و قوی‌تر تولید کند.

غذای مرغ، مجموعه بزرگی از انواع دانه‌ها و غلات، میوه‌ها، حشرات، کنجاله ها و انواع مواد مغذی و مواد معدنی را شامل می‌شود و این مواد زمانی باعث رشد سالم پرنده می‌شوند که به‌صورت متناسب فرموله شوند و به خاطر ازدیاد برخی مواد، تأثیر بدی روی سیستم بدن آن نداشته باشند.

مواد مغذی ضروری

همه ما می‌دانیم که ۶ جزء اصلی غذای مرغداری عبارت‌اند از: آب، کربوهیدرات، چربی، پروتئین، مواد معدنی و ویتامین. رژیم غذایی که حاصل ترکیبی مقدار مناسبی از این مواد باشد، تنفس، تغذیه، رشد، تولیدمثل و تولید تخم‌مرغ را برای مرغ‌های موجود در مرغداری راحت‌تر می‌کند.

۳ ماده غذایی اساسی وجود دارد که برای حفظ سلامتی پرنده‌ها ضروری هستند:

آمینواسیدها. این مواد غذایی به دو دسته ضروری و غیرضروری تقسیم می‌شوند. آمینواسیدهای ضروری به‌اندازه کافی توسط مرغ تولید نمی‌شوند، بنابراین برای ایجاد یک غذای مرغداری کامل باید به فکر یک منبع برای تأمین آمینواسیدهای ضروری باشید. نیازی نیست که در مورد آمینواسیدهای غیرضروری نگران باشید چون بدن پرنده قادر به تولید این نوع آمینواسیدها است.

ویتامین­ها. این مواد، ترکیبات آلی هستند که پرنده‌ها برای پشتیبانی از عملکردهای طبیعی بدن، تولیدمثل سالم و رشد سریع و مطلوب به مقدار کمی از آن نیاز دارند. در اغلب موارد، کمبود ویتامین منجر به بیماری یا یک سندرم خاص می‌شود.

مواد معدنی. این مواد نقش مهمی در حفظ سلامتی پرنده‌ها دارند و قرار گرفتن آنها در غذای مرغداری باعث تقویت تشکیل استخوان‌ها و گلبول‌های قرمز، عملکرد صحیح بدن، جلوگیری از لخته شدن خون، ارتقاء متابولیسم انرژی و فعال شدن آنزیم‌ها می‌شوند.

حضور این مواد مغذی در رژیم غذایی پرنده باعث ایجاد منبعی از انرژی و پروتئین می‌شود که به حفظ سلامتی پرندگان و افزایش سطح تولید سودآور کمک می‌کند.

موادی که اضافه کردن آنها به خوراک مرغداری باعث بهبود عملکرد مرغ‌ها می‌شود:

  • آرگونیت یا سنگ‌آهک خوراکی و پوسته صدف (برای تأمین کلسیم)
  • شن و ماسه (راحت سازی هضم خوراک)
  • نمک
  • پروبیوتیک
  • تخم کتان (منبع امگا ۳)
  • کنجاله ماهی (منبع پروتئین و امگا ۳)

انواع غذای مرغداری

وقتی می‌خواهید غذای مرغداری خود را تهیه کنید با محصولات زیادی روبرو خواهید شد که هرکدام ازنظر پروتئین، ویتامین و سایر مواد غذایی باهم متفاوت هستند. معیارهای اصلی یک پرورش‌دهنده در انتخاب غذای مرغداری سن و هدف پرورش است و زمانی به نتیجه مطلوب خواهد رسید که تمامی این معیارها را مدنظر قرار دهد و بر اساس آنها، خوراک مناسبی را برای تغذیه پرنده‌های خود انتخاب کند.

استارتر جوجه

استارتر جوجه

استارتر جوجه برای هفته‌های اول جوجه‌های پرورشی شما مناسب است. این خوراک برای جوجه مرغ‌های گوشتی حاوی ۲۲ تا ۲۴ درصد پروتئین و برای جوجه مرغ‌های تخم‌گذار حاوی ۲۰ درصد پروتئین است. نسخه‌های دارویی و بدون داروی این خوراک وجود دارند که شما متناسب با بودجه و تصمیم خود هرکدام را خواستید می‌توانید انتخاب کنید؛ ولی اکثر پرورش‌دهنده‌ها از خوراک دارویی استفاده می‌کنند تا سلامتی جوجه‌های خود را به حد ایده آل برسانند ولی پرورش‌دهنده‌هایی که کار پرورش مرغ را در مزارع ارگانیک و چمن‌زارها انجام می‌دهند، خوراک‌های دارویی را ترجیح نمی‌دهند.

پولت رشد

پولت رشد

جوجه‌های جوان یک گله تخم‌گذار به پروتئین کمتری نیاز دارند تا رشد آهسته‌تری داشته باشند و قبل از شروع تخم‌گذاری، استخوان‌های سالم و وزن بدن استانداردی برای تخم‌گذاری داشته باشند. اگر میزان پروتئین این پرنده‌ها زیاد باشد، رشد آنها به‌صورت سریع اتفاق می‌افتد و مرغ‌ها زودتر وارد چرخه تخم‌گذاری می‌شوند و این نشانه بدی برای آینده آنها است. معمولاً ۱۸ درصد پروتئین برای جوجه‌ها (تا ۱۴ هفتگی) کافی است.

پولت فینیشر

پولت فینیشر

 از ۱۴ هفتگی به بعد، پرنده ها به غذای مرغداری با پروتئین کمتر (۱۶ درصد) نیاز دارند و این میزان پروتئین باید تا مرحله شروع تخم‌گذاری حفظ شود.

خوراک مرغ تخم‌گذار

غذای مرغداری تخمگذار

مرغ‌های تخم‌گذار در زمان بلوغ خود (حدود ۲۲ هفتگی) به ۱۶ تا ۱۸ درصد پروتئین، کلسیم و مواد معدنی اضافی نیاز دارند تا تخم‌مرغ‌هایی با پوسته قوی‌تر ایجاد کنند. این جیره غذایی برای پرندگان کوچک‌تر مناسب نیست چون مقادیر بالای کلسیم و فسفر به کلیه‌های آنها صدمه وارد می‌کند ولی بااین‌حال، خروس‌ها می‌توانند از این جیره غذایی تغذیه کنند.

خوراک مرغ گوشتی

غذای مرغداری گوشتی

این خوراک مرغداری دارای پروتئین بالا، مخصوص مرغ‌های گوشتی است تا رشد و وزن گیری آنها را تقویت کند و به اوج برساند. خوراک مرغ گوشتی دارای ۱۸ تا ۲۰ درصد پروتئین است و این جیره غذایی با عنوان “رشد دهنده- فینیشر” نیز شناخته می‌شود. البته، میزان پروتئین مناسب برای مرغ‌های گوشتی اصیل و علوفه خوار از ۱۲ هفتگی تا زمان کشتار، ۱۶ درصد است.

اگر می‌خواهید هزینه‌های کمی را برای تهیه خوراک مرغداری مصرف کنید، پرنده‌های خود را در مراتع پرورش دهید چون در این صورت می‌توانند از حشرات، علف‌های هرز، دانه‌ها و آفات نیز تغذیه کنند و این‌ها جزو خوراکی‌های سالم برای آنها محسوب می‌شوند ولی در حالت کلی، پرنده‌ها برای رشد کامل و عملکرد خوب به خوراکی‌های مکمل نیاز دارند.

 

 

شکل‌های مختلف غذای مرغداری

غذای مرغداری در ۳ شکل مختلف موجود می‌باشند: کرامبل، گلوله‌ای، خمیری.

کرامبل ها بهترین گزینه برای تغذیه پرندگان هستند البته دسترسی به این نوع خوراک نسبت به بقیه کمی سخت‌تر است و در بین این ۳ نوع خوراک، دستیابی به خوراک گلوله‌ای راحت‌تر است. معمولاً پرورش‌دهنده‌ها از خوراک خمیری برای تغذیه جوجه‌ها استفاده می‌کنند. یکی از عیب‌های اصلی خوراک خمیری، خرابی زودهنگام آن است به همین دلیل هر چه زودتر باید مصرف شوند چون به‌مرورزمان خراب می‌شوند و کپک می‌زنند.

بررسی چند غذای مرغداری رایج

ذرت

ذرت جزو اصلی‌ترین غلات موجود در برنامه غذای مرغداری است و منبع اصلی تأمین انرژی پرنده‌های موجود در مرغداری محسوب می‌شود. ذرت همانند گندم ازلحاظ مواد مغذی مهمی مانند پروتئین، متیونین و … فقیر است و در حالت کلی قابلیت این را ندارند که کل وعده‌های غذایی مرغداری را تشکیل دهند.

گندم

گندم یکی از ارزان‌ترین و در دسترس­ترین مواد مورداستفاده در تأمین غذای مرغداری است. انرژی تولیدی گندم به حدی است که برخی از پرورش‌دهنده از آن به‌عنوان جایگزین ذرت استفاده می‌کنند. البته این نکته را نیز به یاد داشته باشید که اگر گندم بیشتر از ۳۰ درصد غذای مرغداری را تشکیل دهد، پرندگان جوان دچار مشکلات تنفسی می‌شوند.

کنجاله سویا

کنجاله سویا نقش مهمی در تأمین پروتئین موردنیاز پرندگان دارد. در حالت کلی، سویا حاوی ۴۴ تا ۴۸ درصد پروتئین است و کنجاله سویا از روغن‌گیری سویا به دست می‌آید.

پودر ماهی

پودر ماهی یکی از غنی‌ترین منابع پروتئین است که قرار گرفتن آن در غذای مرغداری باعث بهبود عملکرد پرنده‌ها می‌شود. این پودر ماهی یک منبع عالی برای آمینواسیدهای ضروری مانند متیونین و لیزین است و به خاطر بهره‌مندی از ویتامین‌های مهمی مانند A، D، E، B و مواد معدنی ضروری مانند آهن، کلسیم، فسفر و ید ارزش قرار گرفتن در رژیم غذایی مرغ‌های پرورشی شما را دارد.

 

نتیجه گیری

غذای مرغداری تأثیر زیادی در رشد سالم و عملکرد درست مرغ‌ها دارد به همین دلیل اگر بتوانید متناسب با هدف پرورشی خود، بهترین برنامه را برای جیره غذایی آنها ترتیب دهید، در آینده سود زیادی از فروش گوشت، تخم و جوجه باکیفیت، عاید شما خواهد شد. بیشترین هزینه مرغداری مربوط به تأمین غذای مرغداری باکیفیت است ولی اگر می‌خواهید هزینه‌های خود را کاهش دهید باید به فکر یک چمنزار و مزرعه مناسب برای قدم زدن و علوفه خوردن پرنده‌های خود باشید.

اگر سؤالی دارید یا در مورد موضوعی نیاز به راهنمایی دارید، می‌توانید از مشاوره

با همکار مربوطه ما بهره‌مند شوید. همچنین می‌توانید با ثبت نظرات، سؤالات

و پیشنهاد‌های خود به‌صورت کامنت در انتهای این مقاله، در آگاه‌سازی

هرچه بیشتر مخاطبین و علاقه‌مندان به این زمینه با ما همکاری کنید.

 

برای تهیه مرغوب‌ترین تخم‌های نطفه‌دار مرغ و همچنین جهت دریافت راهنمایی برای پرورش و نگهداری مرغ می‌توانید با مشاوران و کارشناسان باتجربه شرکت تخم نطفه‌دار تماس حاصل فرمایید.

 

منبع

سایت bentoli

سایت thespruce

 

لطفا جهت برقراری ارتباط با کارشناسان مشاوره و فروش شرکت تخم نطفه دار با شماره های زیر تماس حاصل فرمایید :

کارشناس اول : ۰۹۱۰۴۴۱۸۱۵۲(کلیک کنید)

کارشناس دوم : ۰۹۱۰۴۴۱۸۱۵۳(کلیک کنید)

برای امتیاز به این نوشته کلیک کنید!
[کل: ۱ میانگین: ۱]

دیدگاهتان را بنویسید