هر آنچه که باید در مورد مرغداری گوشتی بدانید!

مرغداری گوشتی

مرغداری گوشتی برای پرورش جوجه‌های گوشتی و تولید گوشت راه‌اندازی می‌شود. مدیریت تغذیه مرغ‌ها باید به‌گونه‌ای انجام شود که اضافه‌وزن مانع جفت‌گیری و تولیدمثل آنها نباشد چون در این صورت مرغداری گوشتی شما بعد از یک دوره فعالیت با کمبود جمعیت روبرو می‌شود و این به معنای کاهش میزان تولید گوشت مرغداری است. در حالت کلی، مرغداری گوشتی کمی پیچیده‌تر از مرغداری تخم‌گذار است و این شما هستید که باید بر اساس یک برنامه مناسب جوجه‌های گوشتی خود را پرورش دهید و در مورد زمان مناسب عرضه به بازار تصمیم بگیرید. برای کسب اطلاعات بیشتر در زمینه مرغداری گوشتی، با ادامه مطلب همراه باشید:

 

 

آشنایی بیشتر با مرغداری گوشتی

هدف اصلی از راه‌اندازی مرغداری گوشتی پرورش جوجه‌های گوشتی و کسب درآمد از طریق فروش گوشت آنها می‌باشد. سالن پرورشی بزرگ و مجهز، تغذیه کافی، واکسیناسیون به‌موقع و … جزو نیازمندی‌های هر پرنده محسوب می‌شوند و رفع آن‌ها باعث رشد سالم تمامی اعضای گله می‌شود ولی نکته مهمی که باید در مورد مرغ گوشتی به خاطر بسپارید این است که همیشه هم ارائه خوراک زیاد و غنی باعث بالا رفتن راندمان تولید شما نمی‌شود چون پیشرفت‌های ژنتیکی به حدی رسیده‌اند که اگر تغذیه مرغ‌ها از دسترس خارج شود، برخی از تناسب‌ها به هم می‌خورند.

کسی که می‌خواهد با ایجاد یک مرغداری گوشتی در این زمینه فعالیت کند باید قادر به مدیریت مؤثر گله باشد چون پیشرفت‌های ژنتیکی مداوم در ضریب تبدیل غذایی، رشد سریع و عملکرد بالا در وزن­گیری نیازمند مدیریت درست تغذیه مرغ‌های گوشتی است. اگر این مدیریت به‌درستی انجام نشود، مرغ‌ها دچار اضافه‌وزن، کاهش تخم‌گذاری و نقص در باروری و تولیدمثل می‌شوند. افزایش وزن مرغ گوشتی باید در طول دوره رشد با کنترل مصرف خوراک محدود شود تا مشکلات تولیدمثل مرغ بالغ به حداقل برسد.

هدف تولید تخم‌مرغ نطفه‌دار است.

تخم نطفه دار

کسی که علاقه‌مند به راه‌اندازی مرغداری گوشتی است باید بداند که زمانی کسب‌وکار خود را پایدار نگه خواهد داشت که مرغ‌های پرورشی عملکرد خوبی در تولید تخم‌های بارور داشته باشند چون اینجاست که جوجه‌های گوشتی قوی جایگزین مرغ‌های گوشتی عرضه‌شده می‌شوند.

تخم‌های نطفه‌دار، تعداد جوجه‌های گوشتی مستقر در مرغداری گوشتی را تعیین می‌کنند و یک تخم بدون نطفه و نابارور برای مدیر مرغداری گوشتی ارزشی ندارد. اگر میزان جفت‌گیری و تولیدمثل و در حالت کلی تولید تخم نطفه‌دار کمتر شود، به‌احتمال‌زیاد تعداد جوجه‌های موجود در مرغداری گوشتی نیز کمتر از حد مطلوب خواهد شد و این یعنی نمودار کسب‌وکار شما شیب نزولی پیدا خواهد کرد و اینجاست که باید به فکر ایجاد تغییرات بزرگی باشید تا وضعیت خود را بهبود بدهید.

دستیابی به تخم‌های نطفه‌دار دشوارتر از آن است که تصور کنید. عوامل خارجی مانند سن مرغ و خروس مولد، روش‌های مدیریت گله، نوع خوراک، کیفیت اسپرم و … تأثیر زیادی روی میزان تخم تولیدی می‌گذارند و هر چه قدر که به این موارد توجه بیشتری کنید، بازده تولید تخم‌مرغ و تولیدمثل افزایش پیدا می‌کند. درک عملکرد تخمدان مرغ، تأثیر تغذیه، سن و سویه ژنتیکی برای تولید تخم‌های نطفه‌دار با درصد باروری بالا بسیار مهم است.

در حالت کلی، پرورش‌دهنده‌ای که با راه‌اندازی مرغداری گوشتی در تلاش است که بازده تولید گوشت خود را به حداکثر برساند باید به میزان باروری تخم‌ها و تعداد جوجه‌های گوشتی نیز توجه کند تا تولیدات کسب‌وکار خود را در حالت اوج قرار دهد.

 

 

نیازمندی‌های مرغداری گوشتی

ساخت‌وساز

ساخت و ساز مرغداری گوشتی

اکثر مرغداری‌های گوشتی از چوب یا فولاد ساخته می‌شوند و پوشش کف زمین با استفاده از خاک ترکیب‌شده با تراش چوب، پوست بادام‌زمینی، شن و … انجام می‌شود.

امروزه برای ساخت مرغداری‌های گوشتی از طرح سقف دولایه‌ای استفاده می‌شود و این مدل سقف باعث بهبود تهویه و کاهش هزینه‌های گرمایش می‌شوند. این نوع سقف‌ها باعث کاهش ارتفاع سقف می‌شود و در این صورت استفاده از تجهیزات لازم برای افزایش یا کاهش دمای داخل محوطه راحت‌تر می‌شود.

اگر می‌خواهید که پرنده‌های پرورشی مرغداری گوشتی شما رشد کارآمدی داشته باشند باید دمای مناسبی را برای محیط زندگی آنها فراهم کنید. گرما نقش مهمی در افزایش عملکرد و رشد اقتصادی کسب‌وکار شما دارد. جوجه‌ها تا ۱۴ روزگی قادر به حفظ دمای بدن خود نیستند و در طول این مدت به محیط گرم‌تری نیاز دارند به همین خاطر بهتر است دمای کف زمین را بین ۸۵ تا ۹۰ درجه فارنهایت نگه دارید. سیستم‌های گرمایشی مانند برودرهای تابشی، بخاری‌های لوله‌ای و … هستند که هرکدام با قرار گرفتن روی زمین باعث بالا رفتن دمای کف زمین می‌شوند. از طرف دیگر، هوای گرم سبک‌تر از هوای سرد است به همین دلیل دمای سقف مرغداری گوشتی بالاتر از دمای کف آن است و اینجاست که استفاده از فن‌های گردش هوا باعث مخلوط کردن خواب گرم و سرد می‌شود.

تهویه نیز از تجهیزات مهم و ضروری مرغداری گوشتی است و هوای تازه را وارد محوطه داخلی می‌کند و گرما، رطوبت و گازهای نامطلوب اضافی را از بین می‌برد. یک سیستم تهویه معمولی از فن، هوای ورودی، سیستم خنک‌کننده و ترموستات تشکیل می‌شود.

تغذیه

تغدیه مرغداری گوشتی

پرورش‌دهندگان برای تداوم تولید تخم‌مرغ و جوجه‌های گوشتی برای چرخه بعدی باید تغذیه و تحریک نوری پرنده‌ها را با استفاده از یک برنامه دقیق و منظم پیش ببرند. میزان مصرف مواد مغذی یکی از عواملی است که روی میزان تخم‌گذاری و موفقیت جفت‌گیری تأثیر می‌گذارد.

یک مرغ گوشتی باید از خوراکی با پروتئین بالا تغذیه کند و خوراک‌هایی با ۲۲ درصد پروتئین حاوی آمینواسیدهایی هستند که از رشد سریع پرنده پشتیبانی می‌کند و به آن کمک می‌کند که وزن خود را به وزن ایده آل برای بازار برسد.

جوجه‌های گوشتی برای چهار هفته اول زندگی خود به استارتر مخصوص مرغ گوشتی نیاز دارند. این خوراک استارتر حداقل باید دارای ۲۰ درصد پروتئین (ترجیحاً ۲۳ درصد) باشد. بعد از هفته چهارم، نوبت به استفاده از خوراک با ۱۹ درصد پروتئین می‌رسد.

اکثر خوراک‌های استارتر حاوی مواد دارویی خاصی هستند که این داروها مانع عفونت کوکسیدیا می‌شوند، بنابراین قبل از کشتار مرغ‌های گوشتی طی یک دوره خاص با کنار گذاشتن این نوع خوراک، از حذف این مواد دارویی از گوشت مرغ اطمینان حاصل کنید چون عرضه چنین گوشت‌هایی باعث خدشه‌دار شدن اعتبار مرغداری گوشتی شما می‌شود.

آب

آب خوری

جوجه‌های گوشتی باید همیشه به آب شیرین دسترسی داشته باشند و تهیه یک ظرف آبخوری مناسب باعث راحت نمودن آب‌رسانی به آنها می‌شود. برخی از دستگاه‌های آب‌خوری ازیک‌طرف به مخزن آب متصل هستند و هنگام کم شدن آب ظرف، آب بیشتری از مخزن جاری می‌شود و ظرف از آب پر می‌شود و به‌این‌ترتیب جوجه‌ها بدون آب نمی‌مانند.

 

 

نحوه انتخاب مرغ گوشتی مناسب برای کشتار

اداره مرغداری گوشتی سختی‌های مربوط به خود را دارد و برای اینکه پرنده‌های مناسبی را برای کشتار انتخاب کنید باید عواملی را مدنظر قرار دهید که در ادامه به بررسی برخی از آنها می‌پردازیم:

عوامل مؤثر در انتخاب نژاد

سن کشتار

اولین نکته‌ای که باید هنگام انتخاب مرغ گوشتی قرار دهید این است که قصد دارید مرغ‌های گوشتی را در چه سنی روانه کشتارگاه نمایید. به‌طورکلی ۴ سن مختلف برای کشتار وجود دارد:

  • Broiler (7 تا ۱۲ هفتگی)
  • Fryer (14 تا ۲۰ هفتگی)
  • Roaster (5 تا ۱۲ ماهگی)
  • Fowl (بالای ۱۲ ماهگی)

سن ایده آل برای کشتار مرغ گوشتی زمانی است که به اوج رشد خود رسیده باشد. تشخیص اوج دوره رشد بسیار مهم است چون برخی از نژادهای گوشتی بعد از رسیدن به اوج رشد خود، لاغر می‌شوند و مطمئناً بی‌توجهی نسبت به این مسئله باعث پایین آمدن تولیدات مرغداری گوشتی می‌شود.

اندازه

کاملاً مشخص است که مرغ بزرگ‌تر و سنگین‌تر دارای گوشت بیشتری است. اگر در مورد انتخاب یک مرغ برای کشتار دچار تردید شده‌اید، بهتر است با وزن­گیری جوجه‌های گوشتی و ثبت وزن‌های آنها در این مورد تصمیمات لازم را بگیرید. ۵۰ درصد مرغ‌هایی که وزن گیری خوبی دارند را به‌عنوان گله مولد نگه دارید تا در آینده جوجه‌های گوشتی سنگین‌تر و باکیفیت برای مرغداری گوشتی شما تولید کنند.

نسبت تغذیه به سود (ضریب تبدیل غذایی)

منظور از ضریب تبدیل غذایی این است که مرغ گوشتی موردنظر با مصرف چند پوند غذا، یک پوند وزن به دست می‌آورد. به‌عنوان‌مثال، مرغ کورنیش ایکس با مصرف ۲ پوند خوراک، ۱ پوند وزن به دست می‌آورد.

شما به‌عنوان صاحب مرغداری گوشتی موظف هستید که میزان مصرف خوراک و وزن گیری پرنده‌های خود را پیگیری کنید و در حالت کلی پرندگانی را نگه دارید که غذای کمتر می‌خورند و سود بیشتری می‌گیرند.

ظاهر لاشه

مرغ‌هایی که دارای پشت پهن و صاف هستند، جذابیت ظاهری بالاتری دارند و انتخاب چنین پرندگانی برای پرورش، ایده بهتری است. رنگ پر و پوست از سایر عوامل مهم در انتخاب نژاد هستند.

طعم+ بافت

طعم بافت مرغ گوشتی به ترجیحات شما بستگی دارد اما اکثر مردم گوشت خوش‌طعم و خوش بافت را ترجیح می‌دهند.

نسبت گوشت به استخوان

هنگام انتخاب نژاد باید نسبت گوشت به استخوان را مدنظر قرار دهید. بااینکه استخوان‌ها برای تهیه آب‌گوشت عالی هستند، اما اکثر مردم علاقه‌ای به آنها ندارند. برای اندازه‌گیری میزان گوشت دهی نژاد موردنظر می‌توانید استخوان‌ها و گوشت‌ها را از هم جدا کرده و هردوی آنها را به‌صورت جداگانه وزن کنید. پرندگانی را انتخاب و نگهداری کنید که بهترین نسبت گوشت به استخوان را تولید می‌کنند.

تولید تخم‌مرغ

اگر مرغ‌های موجود در مرغداری گوشتی شما قادر به تخم‌گذاری و تولیدمثل نباشند، مطمئناً کسب‌وکار شما توسعه نخواهد یافت. کاملاً مشخص است که تخم‌گذاری زیاد معیار اصلی انتخاب نژاد گوشتی نیست ولی مرغ‌های شما باید قادر به تخم‌گذاری باشند تا نسل‌های بعدی را برای شما به دنیا بیاورند.

 

 

بررسی بهترین نژادها برای مرغداری گوشتی

زمان کشتار و وزن تقریبی، دو مورد از اصلی‌ترین مواردی هستند که باید هنگام انتخاب نژاد مناسب برای مرغداری گوشتی خود مدنظر قرار دهید. مقاومت بدنی در برابر شرایط آب‌وهوایی خاص و میزان تخم‌گذاری نیز از معیارهای لازم برای انتخاب نژاد محسوب می‌شوند. در ادامه به بررسی ۵ مرغ گوشتی برتر و ویژگی‌ها آنها می‌پردازیم:

کورنیش کراس

مرغ کورنیش کراس

وزن تقریبی: ۱۲ پوند

زمان کشتار: ۶ – ۴ هفته

مرغ‌های کورنیش کراس یکی از محبوب‌ترین نژادها برای مرغداری گوشتی هستند و اکثر مرغداری‌های گوشتی تجاری این مرغ را برای پرورش انتخاب می‌کنند.

این پرندگان به‌سرعت رشد می‌کنند و فقط در عرض ۶ هفته، وزن آنها به ۱۲ پوند می‌رسد. گوشت این نژاد بسیار خوش‌طعم است و ران‌ها، پاها و سینه‌های آن دارای اندازه بزرگی است.

مرغ کورنیش کراس عضله زیادی ندارد و به خاطر سینه گوشتی در اکثر فروشگاه‌های غذایی به فروش می‌رسد. میزان تغذیه این پرندگان بسیار زیاد است به همین دلیل باید بلافاصله بعد از رسیدن به سن بلوغ روانه کشتارگاه شوند چون به‌مرورزمان چنان بزرگ و سنگین می‌شوند که دچار مشکلات سلامتی مانند شکستگی پا یا مشکلات قلبی می‌شوند و هزینه‌های درمانی ناشی از این مشکلات برای مرغداری گوشتی شما خطرآفرین است.

مرغ کورنیش کراس علاقه‌ای به تخم‌گذاری و جوجه‌کشی ندارد به همین دلیل اگر خرید دستگاه جوجه‌کشی نیز وضعیت مرغداری گوشتی شما را بهبود نمی‌بخشد و باید به فکر خرید جوجه‌های کورنیش کراس جدید باشید.

مرغ غول جرسی

مرغ جرسی غول پیکر

وزن تقریبی: ۱۳ پوند

زمان کشتار: ۲۱ – ۱۶ هفته

مرغ جرسی غول، نژاد تجاری دیگری است که در ایالات‌متحده پرورش داده می‌شود و جایگزین بالقوه‌ای برای بوقلمون است.

این پرنده جزو نژادهای اصیل است، به این معنی که به‌راحتی و با موفقیت می‌توانید آنها را در مزرعه یا مرغداری گوشتی خود پرورش دهید. این نژاد سرعت رشد نسبتاً آهسته‌ای دارد ولی در مقابل، گوشت بسیار زیادی تولید می‌کند.

این مرغ به‌اندازه مرغ کورنیش کراس محبوبیت ندارد و دلیل اصلی آن مربوط به ضریب تبدیل غذایی آن است چون رسیدن وزن آن به ۱۳ پوند نیاز به زمان بیشتری دارد.

مرغ جرسی غول به‌اندازه نژاد کورنیش مستعد مشکلات بهداشتی نیست و عملکرد خوبی در تخم‌گذاری دارد.

مرغ برس

مرغ برس

وزن تقریبی: ۷ پوند

زمان کشتار: ۲۰ – ۱۶ هفته

مرغ‌های برس، پرندگان بسیار جذابی هستند که به خاطر عملکرد خوب خود در تولید گوشت، محبوبیت زیادی دارند. نگهداری این پرندگان با پرها سفیدرنگ، پاهای آبی روشن و سایر ویژگی‌های جذاب نیازمند هزینه بیشتری است ولی اصلاً جای نگرانی نیست چون توانایی زیاد این نژاد در تخم‌گذاری باعث می‌شود که طی دوره کوتاه، هزینه‌های مرغداری گوشتی را جبران کنید.

برخی از پرورش‌دهندگان اظهار می‌کنند که طعم و عطر گوشت مرغ برس در حدی است که می‌توان از آن به‌عنوان خوشمزه‌ترین مرغ گوشتی جهان یاد کرد. پرورش این نژاد آسان است و شخصیت مطیع و سازگاری دارد.

مرغ باکای

مرغ باکای

وزن تقریبی: ۹ پوند

زمان کشتار: ۲۱ – ۱۶ هفته

بدن نژاد باکای مقاومت زیادی در برابر هوای سرد دارد و تقریباً هر نوع نوسان دما را تحمل می‌کند. مرغ‌های باکای در برابری بیماری‌های نیز مقاوم هستند و برای مرغداری گوشتی که در مناطق شمالی قرار دارند، گزینه خوبی هستند.

این مرغ‌ها سالانه ۲۰۰ تخم می‌گذارند و تقریباً در ۱۶ هفتگی آماده کشتار هستند به همین خاطر به‌راحتی می‌توانید جمعیت گله خود را توسعه دهید و میزان گوشت تولید مرغداری گوشتی خود را افزایش دهید.

مرغ لگهورن قهوه‌ای

مرغ لگهورن قهوه‌ای

وزن تقریبی: ۶ پوند

زمان کشتار: ۲۱ – ۱۶ هفته

مرغ لگهورن قهوه‌ای یکی از مرغ‌های دومنظوره برتر است که با وزن گیری مناسب و تولید ۲۸۰ تخم‌مرغ در هرسال به یک نژاد ایده آل تبدیل‌شده است.

مرغ لگهورن قهوه‌ای مناسب مرغداری گوشتی است که در مناطقی با آب‌وهوای گرم ایجادشده است و به خاطر علاقه زیاد به علوفه و پرخاشگری کم، نگهداری از آن کار آسانی است. بااینکه وزن گیری و جثه این مرغ به‌اندازه نژادهایی مانند کورنیش زیاد نیست ولی توانایی تولید گوشت و تخم‌مرغ و زندگی در شرایط سخت، این مرغ را به یک گزینه ایده آل برای مرغداری گوشتی تبدیل می‌کند.

 

اگر سؤالی دارید یا در مورد موضوعی نیاز به راهنمایی دارید، می‌توانید از مشاوره

با همکار مربوطه ما بهره‌مند شوید. همچنین می‌توانید با ثبت نظرات، سؤالات

و پیشنهاد‌های خود به‌صورت کامنت در انتهای این مقاله، در آگاه‌سازی

هرچه بیشتر مخاطبین و علاقه‌مندان به این زمینه با ما همکاری کنید.

 

برای تهیه مرغوب‌ترین تخم‌های نطفه‌دار مرغ و همچنین جهت دریافت راهنمایی برای پرورش و نگهداری مرغ می‌توانید با مشاوران و کارشناسان باتجربه شرکت تخم نطفه‌دار تماس حاصل فرمایید.

منبع

سایت knowyourchickens

 

شماره های تماس جهت دریافت مشاوره ی رایگان :

لطفا جهت برقراری ارتباط با کارشناسان مشاوره و فروش شرکت تخم نطفه دار با شماره های زیر تماس حاصل فرمایید :

کارشناس اول : ۰۹۱۰۴۴۱۸۱۵۲(کلیک کنید)

کارشناس دوم : ۰۹۱۰۴۴۱۸۱۵۳(کلیک کنید)

برای امتیاز به این نوشته کلیک کنید!
[کل: ۰ میانگین: ۰]

دیدگاهتان را بنویسید